Opleidingen voor de beroepsvaart 

In Nederland kennen we voor de binnenlandse beroepsvaart het Groot Vaarbewijs, het Rijnpatent en het Zeilbewijs.

Het Groot Vaarbewijs is bedoeld voor mensen die beroepsmatig op de Nederlandse binnenwateren varen. Het Rijnpatent is bedoeld voor schippers op de Duitse Rijn. Het Zeilbewijs is bedoeld voor schippers van de zeilende chartervaart (bruine vloot).

Voor de bemanning aan boord is er ook de gradatie van lichtmatroos, matroos en stuurman.

 

Edumar verzorgt de volgende opleidingen en trainingen

Edumar_opleidingen

Volledige opleidingen (Klassikaal)

Bij een volledige opleiding gaat u in een aangesloten periode wekelijks naar les. Dat kan in de avonduren zijn (Amsterdam en Heeg) of op zaterdagochtend (Dordrecht en Urk).

 

Lesrooster met bijbehorende examenplanning

Bij een klassikale opleiding worden de deelnemers op basis van een vaststaand lesrooster en huiswerkschema door de leerstof geleid.  De gehele leerstof wordt opgedeeld in een aantal lesblokken. Ieder lesblok wordt afgerond met een examenronde bij het CBR. Daarna begint weer een nieuwe lesblok met nieuwe examenvakken. De examens worden dus niet allemaal op één dag afgelegd.

 

Papieren lesmateriaal

Aan het einde van deze pagina treft u bij het kopje zelfstudie meer informatie over het papieren lesmateriaal. De deelnemers aan de klassikale opleidingen ontvangen hetzelfde lesmateriaal als onze zelfstudie deelnemers.

 

Opleidingslocaties

De klassikale opleidingen voor het Groot Vaarbewijs (en Zeilbewijs) zijn te volgen op de volgende locaties.

Edumar_opleidingsagenda 1

 

Gemiste lessen

Bij een verhinderde les mag u de les ook op een andere locatie (op een ander tijdstip) volgen.

 

IN-company

In overleg zijn er  ook IN-company opleidingen mogelijk. U dient daarbij uit te gaan van minimaal 8 inschrijvingen.  Neem contact op voor toelichting en informatie.

 

 

Zelfstudie

Een zelfstudie cursist staat er niet alleen voor. Er is altijd wel een vorm van hulp en begeleiding. De invulling hiervan is ook sterk afhankelijk van de situatie en de mogelijkheden van de deelnemer.

De begeleiding van de theorie-examens kan vaak in de vorm van een ‘hulplijn’ met Workum (Edumar). Dat kan telefonisch zijn of per e-mail.

De examentrainingen voor het mondelinge examen moet echter wel in het echt worden gevolgd (bij voorkeur 2 trainingen). Dat kan in een bestaand lesrooster worden gedaan (Amsterdam, Heeg, Lelystad, Urk, Dordrecht) of individueel worden afgesproken in Workum.

Met de zelfstudieopleiding kan op ieder moment worden begonnen. Uiteraard is dit alleen mogelijk met voldoende zelfwerkzaamheid en zelfdiscipline. Het zelfstudiepakket bestaat uit het volgende:

 

1. Papieren lesmateriaal

Het studiepakket bestaat uit 12 readers en een Werkboek. De kandidaat ontvangt dit volledige pakket direct in één keer. Alle studieopdrachten, oefenopgaven en proefexamens staan in het Werkboek duidelijk gestructureerd. Bij ieder examenvak treft men eerst een aantal open vragen en werkopdrachten. De uitwerkingen daarvan zijn met zorg geformuleerd.

De proefexamens zijn een geïntegreerd onderdeel van de lesmethode. Deze proefexamens zijn zeer representatief voor de echte examens zoals deze door het CBR worden afgenomen. Bij alle proefexamens zijn de antwoorden meegeleverd. Indien de kandidaat alle proefexamens voldoende kent, dan beheerst de kandidaat ook de gehele inhoud voor dat examenvak.

 

2. Opstellen van een studie- en examenplan

Na ontvangst van het studiepakket, wordt in een persoonlijk gesprek gezamenlijk een plan opgesteld. In combinatie met de ervaring van Edumar en de persoonlijke wensen van de deelnemers wordt een examenvolgorde bepaald. Tevens wordt de deelnemer wegwijs gemaakt in het lesmateriaal en de te volgen strategie.

 

3. Zelfstudie met hulp en begeleiding

Op basis van het examenplan wordt de leerstof doorlopen. De deelnemer kan daarbij beschikken over de nodige readers, een werkboek met verwerkingsopdrachten en een groot aantal examengerichte meerkeuze vragen.