Preaload Image

Praktijkexamens matroos en schipper

Afgelopen week waren we weer volop in de vaart.

Dertien kandidaten legden praktijkexamens af. Aan boord van een voor Edumar nieuw schip en vanaf een nieuwe locatie. Duikschip Panda vaart normaal gesproken op de Grevelingen en Oosterschelde met duikers aan boord. Vanwege de Corona omstandigheden was zij nu beschikbaar voor Edumar praktijkexamens.

De maandag, dinsdag en woensdag waren ingepland voor praktijkexamens matroos. Totaal 12 kandidaten waarvan 11 konden laten zien dat zij voldoende vaardigheden hebben om als matroos verder te gaan. Het is altijd weer een verrassing hoe zo’n dag loopt. Kandidaten komen soms van heel ver en zijn soms heel zenuwachtig omdat er veel aan gelegen is om te slagen. Als Edumar doen wij onze uiterste best een atmosfeer aan boord te creëren waarin de kandidaten zich comfortabel voelen. Eén kandidaat met examenvrees vertelde dat het Edumar YouTube filmpje over het praktijkexamen matroos hem de moed gegeven had om aan de opleiding te beginnen.

De examen onderdelen machinekamer, theorie voordek en zeeklaar maken werden zoals altijd stilliggend afgenomen. Daarna varen naar de overnachtingshaven de Wacht en vervolgens naar de ankerplaats aan de linker oever achter de tonnen beneden de Moerdijkbruggen. Alle kandidaten maken één keer vast en los en laten het anker vallen en halen het weer op. En iedereen stuurt een stukje min of meer zelfstandig, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad.

Op donderdag hadden we 2 praktijktoetsen schipper aan boord. Eén kandidaat die haar opleiding bij Edumar volgt en een kandidaat van het NOVA. De laatste werd getoetst door een examinator van het NOVA.

Beide kandidaten deden hun eerste toets waarbij onder andere enig manoeuvreer werk onder eenvoudige omstandigheden gevraagd wordt.

Alle twee de kandidaten toonden voldoende vaardigheden en kennis om door te mogen naar hun volgende leertraject.

Gister (27 augustus) hadden we een praktijktoets schipper deeltoets 2. De kandidaat legde het examen af op zijn eigen schip. En eveneens vanuit de gemeentehaven van ‘s-Gravendeel. De route wordt vooraf met de kandidaat besproken zodat deze zich voor kan bereiden. Vanaf ‘s-Gravendeel via de Dordtse bruggen naar de Papendrechtse brug, daar rond , vervolgens ankeren op de ankerplaats aan de RO. Daarna de Noord in, voor de Alblasserdamse brug over bb rond de Rietbaan in, daar nog een keertje vastmaken aan de nieuwe palen en vervolgens weer terug naar ‘s-Gravendeel. De kandidaat melde aan de verkeerscentrale Dordrecht dat hij examen aan het varen was, de post wenste hem succes toe.

Ook deze kandidaat mag verder met zijn volgende traject omdat hij voldoende beheersing en overzicht had van zijn schip en de vaarsituaties.

Edumar feliciteert alle geslaagde kandidaten en wenst hen goede vaart!

0
INLADEN
U heeft nog geen lading
Kortingscode toevoegen
Available Coupons
taalplein-10% Get 10% off
Unavailable Coupons
-10%matroos#speerstra@ Get 10% off
axxaz-15 Get 15 off
exho-15 Get 15 off
ggyd9tj9 Get 100% off
martinmarin-10% Get 10% off
zevenmorgen-400 Get 400 off