Preaload Image

Op de Nederlandse vaarwegen is er grote behoefte aan geschoold personeel. Als matroos, stuurman of schipper. De variatie binnen het werkaanbod is groot. Zo is er, onder andere, werk te vinden in de volgende bedrijfstakken:

 • Vrachtvaart (Nederland en Europa)
 • Sleepvaart
 • Baggerbedrijf
 • Passagiersvaart
 • Schipper rondvaartboot
 • Personenvervoer over het water
 • Bevoorrading
 • Onderhoud aan vaarwegen
 • Weg- en waterbouw
 • Havendiensten
 • Veerdiensten
 • Rijkswaterstaat
 • Schipper watertaxi
 • Schipper Zeilvaart

Het werk aan boord

Afvarend op de Nieuwe Maas in Rotterdam

Werken in de binnenvaart is afwisselend en uitdagend.  Met slechts een paar man wordt het schip gerund en onderhouden. Teamwerk en samenwerking zijn daarbij van groot belang. Op het water hoort geen 9 tot 5 mentaliteit. Tegelijkertijd is er veel vrijheid over hoe en wanneer het werk wordt uitgevoerd, natuurlijk wel in overleg met de collega's.

Het werk is altijd afwisselend en veelzijdig. De werkplaats is het voordek, de machinekamer of het stuurhuis. Je beleeft ieder seizoen van het jaar en je hebt te maken met ieder weertype. Je bent altijd onderweg. Je vaart 's nachts over drukke rivieren, door een sluis met slechts een paar centimeters speling of met de vergezichten over een ruim stuk vaarwater. Soms reis je internationaal en krijg je grote stukken van Europa vanaf het water te zien. Afhankelijk van de exploitatiewijze werk je vaak onregelmatig en in de meeste gevallen werk en woon je aan boord.
In andere banen op het water ben je juist iedere avond weer thuis. Bijvoorbeeld in de bevoorrading of sleepdiensten. Je kent dan de haven op je duimpje en weet ieder uithoekje te vinden. Maar ook hier met zeer veel afwisseling en groot gevoel van vrijheid. En vooral ook met heel veel verantwoordelijkheden.

Matroos

Aan boord heb je als matroos te maken met veel verschillende werkzaamheden:

 • Varen en alles wat daarmee te maken heeft (bedienen en omgaan van het apparatuur als de stuurinstallatie, radar, marifoons), geografische kennis, observeren en interpreteren van wat er op het water gebeurt;
 • Sturen en communicatie met collega's, havendiensten en verkeersposten;
 • Navigeren op radar en elektronische kaarten;
 • Een sluis doorvaren, aanleggen en afmeren;
 • Bedienen/onderhouden en repareren van machines en elektrische installaties;
 • Olie verversen, filters controleren, brandstof bunkeren;
 • Werken met touwen en staaldraden, bijvoorbeeld het schip afmeren aan kades, steigers of in sluizen; koppelen en ontkoppelen van duwbakken; splitsen van touw of staaldraad;
 • Laden en lossen van het schip;
 • Schoonmaken van het schip;
 • Huishoudelijke taken zoals eten koken, afwassen, koffie zetten, schoonhouden van keuken, kamer en slaapkamers.

Schipper binnenvaart

Moderne apparatuur in stuurhut binnenvaarttanker

Als Schipper Binnenvaart werk je altijd samen met de rest van de bemanning aan boord. Je geeft leiding aan de nautische, technische en huishoudelijke taken. Daarbij help je zelf ook mee bij de uitvoering. Bij de uitvoering hou je rekening met personeelsbeleid op het gebied van veiligheid, milieuzorg en kwaliteitzorg. Je bent als Schipper Binnenvaart ook verantwoordelijk voor (een deel van) de administratie.
Als Schipper Binnenvaart ben je accuraat, flexibel, stressbestendig en oplossingsgericht. Je kan leidinggeven en bent communicatief vaardig. Daarnaast ben je discreet, integer en heb je een positieve instelling. Je fungeert als voorbeeld voor de andere bemanningsleden.

 

Schipper rondvaartboot

Als schipper op een rondvaartboot kun je overal in Nederland wel terecht. De vaaromstandigheden zijn afhankelijk van het vaargebied en het schip, maar je komt altijd wel in aanraking met een hele hoop mensen. Je vaart altijd wel door gebieden die de moeite waard zijn. De schipper op een rondvaartboot met meer dan 12 passagiers moet een Groot Vaarbewijs hebben.

 

Schipper Rijksvaartuigen

RWS-schip in de opvaart

Schepen van de overheid als: politie, rijkswaterstaat, havendienst en douane zijn aanwezig voor de veiligheid op het water. Deze diensten mogen aan boord komen om een controle uit te voeren. Ook worden deze schepen ingezet bij calamiteiten. De patrouillevaartuigen zijn een bekende verschijning op de grote rivieren, kanalen en meren. Ze geven voorlichting, inspecteren de vaarwegen, zorgen voor begeleiding en schieten te hulp bij incidenten. Er wordt gewerkt volgens een dienstrooster, zowel overdag maar ook ’s nachts.

In de meeste gevallen ben je als schipper ook buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) en verantwoordelijk voor het handhaven van wet- en regelgeving op het water.

Schipper watertaxi of waterbus

Watertaxi of waterbus schipper

Als schipper op de watertaxi of waterbus vervoer je reizigers (forenzen) over het water. Grote en waterrijke steden als Amsterdam en Rotterdam hebben verschillende watertaxi's en/of waterbussen. Er wordt overdag maar ook 's avonds gevaren.Het kan zijn dat er gevaren wordt volgens een dienstregeling en langs verschillende haltes maar het kan ook op verzoek van de klant op gevarieerde tijden en locatie's.

Je bent gastheer aan boord en komt met veel verschillende mensen in aanraking. Afhankelijk van het schip en het aantal passagiers wordt er gevaren met een klein- of groot vaarbewijs.

 

Schipper Zeilvaart

 

Als schipper op een zeilend passagiersschip ben je verantwoordelijk voor het schip en de bemanning. Je zorgt voor de veiligheid van iedereen aan boord, je bepaalt de navigatie, zeilvoering en het vaarschema. Je bent veelal samen met de gasten bezig om het zeilen mogelijk te maken. Aan boord wordt ook gegeten en geslapen. Je wordt gediplomeerd schipper Zeilvaart door de theorie van het Zeilbewijs te halen en vervolgens een aantal jaren ervaring op te doen als matroos op een zeilend passagiersschip. Als je genoeg vaardagen hebt (circa 2 jaar) moet je nog een mondeling examen afleggen.

Matroos Zeilvaart

 

Als matroos in de zeilvaart assisteer je de schipper op een zeilend passagiersschip. Veel werk speelt zich af op het voordek, samen met de gasten die meehelpen. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het begeleiden bij het hijsen van de zeilen en de voordekhandelingen bij het aanleggen in havens en sluizen. Je bent zowel nautisch bezig, maar je moet ook oog hebben voor de gasten. De zeilende chartervaart is seizoenswerk. Zomers varen met gasten, terwijl de winter wordt gebruikt voor het onderhoudswerk. De theoretische vakken van het Zeilbewijs vormen een degelijke basisscholing voor het werk aan boord. Als je vervolgens voldoende vaardagen hebt kun je doorstromen tot Schipper.

0
INLADEN
U heeft nog geen lading
Kortingscode toevoegen
Available Coupons
taalplein-10% Get 10% off
Unavailable Coupons
-10%matroos#speerstra@ Get 10% off
axxaz-15 Get 15 off
exho-15 Get 15 off
ggyd9tj9 Get 100% off
martinmarin-10% Get 10% off
zevenmorgen-400 Get 400 off